Snelle bezorging

Op werkdagen voor 23:45 besteld, morgen in huis

Gratis verzending

Altijd. Zonder verrassingen achteraf

Gratis retourneren

30 dagen retourtermijn

Is bamboe beter dan hout?

Geschreven door budu

Bamboe of hout?

Is bamboe beter dan hout? Veel mensen keren de rug toe naar hout en maken de overstap naar bamboe producten en materialen. Maar waarom? Is bamboe beter dan hout, of is het een trend, is het duurzamer? Wij gaan in deze blog de verschillen en overeenkomsten tussen hout en bamboe uitlichten, om vervolgens te kijken of bamboe beter is dan hout, of juist andersom.

Frisse lucht.

Wij als mensen zijn gebaat bij frisse lucht, evenals vele dierensoorten. Zuurstof is zelfs het meest essentiële goed wat wij nodig hebben voor overleving, het is belangrijker dan voedsel en water. Bamboe neemt meer CO2 op dan houten bomen. Bamboe zet dit om in zuurstof, wat dus zorgt voor een frissere lucht. De precieze cijfers: bamboe neemt vier keer zo veel CO2 op dan de meeste houten bomen en doen dit gedurende het hele jaar.

Bodembescherming

Alle bomen en planten beschermen de ondergrond waarop zij staan. Bamboe echter is in staat om de ondergrond nog beter te beschermen tegen overstromingen en bodemerosie dan bomen die normaliter hout produceren. Bamboe is op zijn best wanneer het in grote getale dichtbij elkaar kan groeien, waar anderzijds bomen het beste groeien als er ruimte is tussen de bomen.

“Better to have a meal without meat than a house without bamboo.”

Gewicht

Heden ten dage houden mensen ervan om dingen te kopen die licht van gewicht zijn. Bij het kopen van snijplanken bijvoorbeeld, is het een goed idee om naar bamboe snijplanken te kijken als het gewicht van de snijplank belangrijk is. De producten van bamboe zijn namelijk lichter dan vergelijkbare houten snijplanken van bijvoorbeeld eiken.

is bamboe beter dan hout?

Waterbestending

Bamboe is meer waterbestendig dan houten broertjes en zusjes. Veel houten producten zijn namelijk helemaal niet waterbestendig. Denk maar aan houten vloeren, als er water op komt of een andere vloeistof dan moet deze drogen of schoon gemaakt worden. Daarentegen is bamboe een stuk beter opgewassen tegen water. Bamboe vloeren hoeven bijvoorbeeld niet schoongemaakt te worden nadat er een vloeistof op is gevallen. Vergeet niet dat bamboe niet volledig waterbestendig is, maar ze zijn een stuk beter tegen water opgewassen dan houten producten.

Hardheid

Producten van bamboe zijn harder dan staal, in tegenstelling tot andere houten planken. Door de hoge hardheid, treksterkte en robuuste structuur zijn uit bamboe vervaardigde producten, zoals bestekbakken, duurzamer dan dezelfde producten als deze van hout gemaakt zouden zijn. Eikenhout is een uitzondering in deze categorie.

Waarom is bamboe beter dan hout?

Milieuvriendelijkheid

Bomen zijn natuurlijk een van de pilaren van onze strijd tegen klimaatverandering en de weg naar een beter milieu. Ontbossing is een van de grootste gevaren voor de planeet, dus bomen zijn uiteraard erg belangrijk voor onze aarde. Toch moeten soms bomen gekapt worden om te voorzien in de behoeften van de mens. Bij een esdoorn, een eik of een mahonieboom, duurt het meer dan 10 jaar om deze bomen te vervangen. In sommige gevallen kan dit zelfs 20 tot 50 jaar duren.

Een groot voordeel van bamboe is dat men dit niet opnieuw hoeft te planten. Als bamboe uit de grond wordt gehaald, dan groeit het vanzelf weer verder. Overigens groeit dit ook sneller dan bomen die hout produceren. Als u nog verder geïnteresseerd bent om te weten waarom bamboe de toekomst is, dan raden wij het lezen van onze blog aan.

Conclusie

Bamboe is vanwege vele redenen beter dan hout. Of het nu gaat om de sterkte, milieuvriendelijkheid, waterbestendigheid, bodembescherming of zijn rol in het beïnvloeden van de luchtkwaliteit, bamboe is superieur aan hout. Met de juiste zorg en onderhoud kunt u verwachten dat het gebruik van bamboe gerelateerde producten, zoals woonaccessoires, voor een lange tijd veel voordelen voor iedereen oplevert.

De waardering van budu.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 1192 reviews.