Wat voor snijplank is het beste? De bamboe snijplank!

Geschreven door budu

De bamboe snijplank

Wat voor snijplank is de beste? Snijplanken zijn te verkrijgen in alle soorten en maten. Een snijplank is onmisbaar in elke keuken. Niet alleen om de broodnodige groentes en vlees te snijden, maar ook om een mooie finishing touch te geven aan de keuken. Wijzelf zijn erg fan van de bamboe snijplank. Waarom? Dat leggen we graag uit in deze blog!

  1. De antibacteriële werking van bamboe zorgt voor de beste hygiëne.

Bamboe heeft een natuurlijke antibacteriële werking, waardoor bacteriën snel ontsmet worden en tevens niet de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. In tegenstelling tot bamboe snijplanken, hebben plastic snijplanken geen antibacteriële werking. Bacteriën hebben op plastic snijplanken dus vrij spel om zich te vermenigvuldigen.

Een klein voorbeeld: In een onderzoek door een Amerikaanse universiteit is aangetoond dat bacteriën die op een houten snijplank worden losgelaten niet meer naar de bovenkant van de plank kunnen komen om ander etenswaar op de plank te besmetten, in tegenstelling tot plastic of kunststof snijplanken. 

Een ander voorbeeld gaat over de levensduur van bamboe snijplanken in vergelijking met kunststof of plastic snijplanken. Het is gebleken dat hout hygiënischer is op de langere termijn, terwijl mensen juist vaker denken dat plastic hygiënischer is dan hout. Dat is dus een fabel. Hout is hygiënischer, wat komt door de diepere littekens die messen achterlaten op plastic snijplanken. Bacteriën die in die groeven komen te zitten, zijn er haast niet meer uit te krijgen, ook niet door de vaatwasser of een ijverig boenende handwasser.

Wil je dus bacterievrij snijden? Kies dan voor bamboe!

  1. Het beste voor je messen!

Bamboe snijplanken zijn goed voor messen. Snijden op een bamboe snijplank zal de messen niet snel bot maken, omdat bij het aanraken van het mes op de snijplank kleine microscopische scheurtjes ontstaan in het bamboe, die dus als het ware meebewegen met het mes. Dit zorgt ervoor dat het mes niet bot wordt. Door de natuurlijke werking van het bamboe zullen de microscopische scheurtjes in de plank weer naar elkaar terug bewegen, waardoor de schade aan de plank ook beperkt blijft.

  1. Multifunctioneel.

Heb je ooit iemand eten zien uitserveren op een plastic snijplank? Nee, toch? Bamboe snijplanken zijn ook perfect te gebruiken als borrelplank. Door de mooie kleur en uitstraling van een bamboe snijplank kun je deze ook gebruiken voor een gezellige borrel. Een tip hierbij is om altijd één van de twee kanten van de snijplank te gebruiken als snijplank en de andere kant als borrelplank. Hierdoor blijft de borrelplankzijde onbeschadigd en mooi. Op die manier is de snijplank dus multifunctioneel!

“The first year it sleeps, the second year it creeps, the third year it leaps.”

  1. Milieuvriendelijkheid van duurzaam bamboe.

Misschien wel één van de belangrijkste voordelen van bamboe is de duurzaamheid! Vandaag de dag is de bezorgdheid rondom de toekomst van de aarde een vereiste. Bamboe is een onuitputtelijke grondstof en groeit zeer snel. Waar hout tot soms wel 50 jaar nodig heeft om te groeien om vervolgens gekapt te worden, is dit bij bamboe zo’n 10 keer sneller! Daarnaast hoeft bamboe niet opnieuw geplant te worden nadat het is geoogst, het groeit vanuit zichzelf gewoon weer verder. Bamboe is dus een echte doorzetter en zal bijdragen aan een meer duurzame samenleving!

  1. Het oog wilt ook wat

Zoals eerder al besproken, ziet bamboe er prachtig uit en kan het ook gebruikt worden als borrelplank. Naast het gebruik als borrelplank, zien de planken op het aanrecht er ook nog eens gewoon mooi uit. Het is een mooie toevoeging op het aanrecht en past bij iedere inrichting van de keuken. De interieurontwerper hoeft niet meer langs te komen na het aanschaffen van een paar mooie bamboe snijplanken.

  1. Makkelijk schoon te houden en te onderhouden.

Na gebruik is de snijplank gemakkelijk te reinigen door hem af te spoelen met water. Gebruik van afwasmiddel is niet altijd nodig, maar na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis wel aan te raden. Droog de plank na het afwassen af met een doek, zodat de bamboe niet kan gaan werken. Zet de plank daarna rechtop op het aanrecht neer, zo kan deze echt goed drogen. Een nadeel van bamboe snijplanken is dat ze geen beste vrienden zijn met vaatwassers. De plank zul je dus altijd met de hand moeten reinigen. Gelukkig is het reinigen van de plank zeer eenvoudig. 

Bij veelvuldig gebruik kan de plank er na een tijd iets doffer uit gaan zien. Niet getreurd! Door de plank te behandelen met kleur- en geurloze olie zal deze snel weer gaan lijken op het origineel. Hiermee wordt een nieuw beschermlaagje gecreëerd op de plank en is deze niet meer van nieuw te onderscheiden. Dankzij de kunst van bamboe om water te absorberen, wat te maken heeft met de hardheid van bamboe, zal de snijplanken minder snel splijten dan houten snijplanken. Lees ook onze uitgebreide blog over het onderhoud van een bamboe snijplank.

Bonustip: Gebruik amandel- of druivenpitolie om bamboe snijplanken te onderhouden. Bij notenallergie raden wij af om een amandelolie te gebruiken. Ten slotte raden wij gebruik van olijfolie geheel af, olijfolie zorgt namelijk voor een plakkerige snijplank.

Conclusie

Bamboe snijplanken zijn de beste snijplanken! Niet alleen zijn ze hygiënischer, ze zijn ook multifunctioneel inzetbaar als borrelplanken, kunnen de keuken opleuken en zijn toekomstbestendig! Wij van budu bieden een prachtige bamboe snijplank en verschillende snijplankensets aan. Ze staan te trappelen om aan het werk te mogen in de keukens van de lage landen.

De waardering van budu.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 34 reviews.