Snelle bezorging

Op werkdagen voor 23:45 besteld, morgen in huis

Gratis verzending

Altijd. Zonder verrassingen achteraf

Gratis retourneren

30 dagen retourtermijn

Waarom is bamboe de toekomst? 5 interessante weetjes en feiten.

Geschreven door budu

Bamboe

Bamboe, een prachtige grassoort die tot de verbeelding spreekt. Lees in onze blog snel meer over deze wereldrecord houdende plant.

  1. Bamboe is geen houtsoort, maar een grassoort.

Hoewel wij vaak bamboe beschouwen als een houtsoort en het qua uiterlijk veel lijkt op houtsoorten, is het officieel geen hout. Het is een grassoort, van de grasfamilie Poaceae in de onderfamilie Bambusoideae. In deze Bambusoideae familie zitten ongeveer 1500 bamboesoorten van ongeveer 111 verschillende geslachten! Bamboe groeit op vijf continenten en groeit in verschillende kleuren, zoals blauw, zwart, rood en geel.

  1. Bamboe is de snelst groeiende plantensoort ter wereld

Sommige soorten bamboe groeien tot wel 1 meter per dag! Het Guinness World Records heeft een bamboesoort gemeten die 91cm per dag groeit. Dit is bijna 4cm per uur!! Daarmee is het officieel de snelst groeiende plant ter wereld. Om te claimen dat alle bamboesoorten dusdanig snel groeien is helaas niet te zeggen. De meeste bamboesoorten groeien slechts 5-20cm per dag. De hoogste bamboes zijn gemeten tot 50 meter hoogte. Immens!

“The first year it sleeps, the second year it creeps, the third year it leaps.”

  1. Bamboe is een onuitputtelijke grondstof

Zoals beschreven bij het vorige punt, groeit bamboe snel. Het groeit zelfs zo snel dat men al na één tot vijf jaar na het planten kan gaan oogsten. Bij bomen duurt dit proces veel langer; vaak wel tientallen jaren. Daarnaast is het een hernieuwbare bron. Bij het kappen blijft de stam staan en deze groeit gewoon weer verder vanaf het punt dat deze is gekapt. Daarnaast zijn er voor het laten groeien van bamboe geen grondstoffen nodig die op zullen raken.

Mede dankzij deze redenen is bamboe een uitstekende vervanger van hout. Ontbossing zorgt voor een negatieve impact op de wereldwijde ecosystemen, milieu en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Door hout te vervangen voor bamboe, kan de ontbossing worden terug gebracht en verstoren wij de natuur minder.

waarom bamboe
  1. Bamboe neemt veel meer CO2 op dan andere bomen

De opwarming van de aarde neemt steeds serieuzere vormen aan en bamboe is een manier waarop we deze opwarming iets tegen kunnen gaan. Bamboe slaat koolstofdioxide snel op en houdt deze CO2 vast zolang het gebruikt wordt. Dus, zolang bamboe in het bos staat of gebruikt wordt in woonaccessoires of als spaanplaat, blijft de CO2 opgeslagen. Zelfs als het product hergebruikt wordt of gerecycled blijft de koolstof opgeslagen in de bamboe. Naast het feit dat bamboe dus capabel is om koolstof op te slaan, haalt het ook veel sneller koolstof uit de lucht dan andere plantsoorten.

  1. Bamboe is sterker dan hout, maar ook flexibeler

Bamboe heeft de druksterkte van beton en de treksterkte van staal. Dit betekent dat het dus mega sterk is, en tegelijkertijd flexibel. Het wordt ook wel het “groene staal” genoemd. Het is uitermate geschikt als constructiemateriaal, in bijvoorbeeld huizen en tuinen. Daarentegen is bamboe ook uitstekend te gebruiken als meubilair en worden er mooie woonaccessoires van gemaakt. Bamboe hout is dus sterk, flexibel en duurzaam.

De waardering van budu.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 1176 reviews.